KADINLAR SİYASETTE DE VAROLACAK 29 Ekim Kadınları Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, “Eşitlikçi bir dünyayı yaratmak için siyasetin de kadın işi olduğunu mutlaka kanıtlayacağız” dedi. HABER MERKEZİ Kadınların Siyasi Haklarını Kazanımlarının 88’inci Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan 29 Ekim Kadınları Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, siyasetin Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin en çok olduğu alan olduğunu söyledi. […]
06 Aralık 2022 - 8:39 'de eklendi ve 3474 kez görüntülendi. A+A-
KADINLAR SİYASETTE DE VAROLACAK
29 Ekim Kadınları Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, “Eşitlikçi bir dünyayı yaratmak için siyasetin de kadın işi olduğunu mutlaka kanıtlayacağız” dedi.
HABER MERKEZİ
Kadınların Siyasi Haklarını Kazanımlarının 88’inci Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan 29 Ekim Kadınları Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, siyasetin Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin en çok olduğu alan olduğunu söyledi. Başkan Fatma Ayhan, “Türkiye’de kadınların, siyasi haklarını elde etmelerinin üzerinden 88 yıl geçti. Cumhuriyet’in ilan edilişinin hemen ardından 1923 Haziran’ında Nezihe Muhittin, Nimet Remide, Latife Bekir ve Şukufe Nihal gibi aydınlanmacı kadınların önderliğinde kurulan ‘Kadınlar Halk Fırkası’nın kapatılmasın 100’üncü yılına yaklaşıyoruz! O tarihlerde Anayasa’da kadınların siyasete katılım haklarının olmadığı gerekçesi ile kapatılan kapılar, kadınlar için hala açılamadı” dedi. Ayhan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün, Anayasal bir engel olmamasına karşın kadınlar siyasette eşit olarak söz ve yetkiye sahip değiller. Anayasa’nın ‘Kanun Önünde Eşitlik’ başlıklı 10’uncu maddesinde herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep v.b. nedenlerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu ifade ediliyor. Aynı maddede “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir“ denilerek bu eşitliğin yaşama geçmesinde devlete sorumluluk veriliyor, yine Anayasa’da ‘Siyasi Haklar ve Ödevler’ başlığı altında seçim kanunlarının temsilde adalet ilkesine bağlı kalınarak düzenlenmesi emrediliyor, ancak yasalardaki bu pembe tablo yaşamın içine yansımıyor. 1935 seçimlerinde parlamentoda yüzde 4,6 olan kadın oranı bugün hala yüzde 30’lara dahi çıkamıyor. Kadınlar, kotalarla değil yüzde 50 eşit temsille var olmak istedikleri parlamento ve yerel meclislerde hala azınlıktalar. 2018 seçimlerinde TBMM’de yer alan 600 vekilin yalnızca 101’i kadın. Partilerin yönetim organlarını erkekler dolduruyor. Dünyada yapılan işlerin yüzde 70’ini yapmalarına karşın refahtan ancak yüzde 1 oranında yaralanabilen, siyasette yüzde 10’un altında temsil edilen kadına yasa üzerinde hak vermek yetmiyor. Bütüncül politikalarla, olumlu ayırımcılık yaparak, fırsat öncelikleri sağlayarak özel önlemlerle temsilde adaleti sağlamak gerekiyor. Eşitlikçi bir dünyayı yaratmak için siyasetin de kadın işi olduğunu mutlaka kanıtlayacağız.”
MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞÇİ ALACAK Kurum Adı: BESOT A....
Zafer Partisi’nden Manisa’da “Çin Sokağı...
Manisa Büyükşehir Belediyesi personel alacak Kurum Adı: Mani...
Mustafa Uslu Yuntdağ Mahalle Muhtarları ile Toplantı Gerçek...
Manisa Dostlar Meclisi’nin Konuğu Manisa Ticaret Borsa...
Başkan Aydın Akagündüz “Memur ve Emeklilere Yönelik Dü...
ÖZCAN, ASGARÎ ÜCRETLİ İLE KAMU ÇALIŞANI ARASINDA Kİ MAKAS KA...
Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde Şok Olay: Görevli ...
Başkan Şentürk Hoşgül “Azerbaycan, COP29 ile Tarih Yaz...
Manisa Musiki Derneği Yeni Yıl Konseri İçin Hazırlıklara Dev...